Opis wyjazdu:
W drugim tygodniu października miasto O Grove obchodzi tzw. Festiwal Owoców Morza F“iesta del Marisco“. Idea promowania tych ziem poprzez rybołówstwo i turystykę rozpoczęła się w 1963 roku Na początku była to skromna impreza znajomych, która znacznie rozwinęła się pod koniec lat osiemdziesiątych, do tego stopnia aż uznana została narodową atrakcją turystyczną.
Obecnie festiwal obejmuje dziewięć dni, w których różne stoiska sprzedające owoce morza w promocyjnej cenie oraz namiot wystawowy są otwarte dla publiczności. Muzyka odgrywa również jedną z najważniejszych ról, do tego stopnia, że obchodzony jest pokaz galicyjsko-portugalskiego folkloru.
Podczas festiwalu tysiące porcji podawanych jest w szaleńczym tempie od rana do nocy: dania z ryżu z owoców morza, małże z grilla, małże z a la marinera, ostrygi, przegrzebki pieczone w piecu… A do posiłku zaplanowano muzykę i tańce ludowe grającą non stop całe 9 dni festiwalu. Podczas oficjalnej gala wręczane są nagrody Centollos de Oro (Złote Pająki) osobom lub instytucjom za ich usługi dla miasta O Grove.
W ramach luksusowej oferty gastronomicznej, którą można podziwiać w mieście i stoiskach ustawionych w dokach, O Grove planuje również uroczystości z wieloma atrakcjami, takimi jak koncerty znanych krajowych wykonawców i zespołów muzyki ludowej, w tym konkurs Habaneras, folklorystyczne przedstawienia, występy uliczne i regaty „dornas”.
WYJAZD Z POLSKIM PILOTEM
Termin:
07 października – 11 październik 2020
Cena:
3800 PLN + przelot
Czas trwania
5 dni
Ilość uczestników
Od 10 osób
Dla kogo
wyprawa dla kuchni i dobrej zabawy
Poziom trudności
Dla każdego
- nocleg i w pokojach 2-osobowych w hotelach 3*
- śniadania w hotelu
- kolacja w dniu pierwszym w lokalnej restauracji
- transfery i przejazdy taksówkami, wynajętym busem i komunikacją publiczną
- atrakcje wymienione w programie
- opłaty wstępu do miejsc wskazanych w programie
- opieka licencjonowanego pilota MK Tramping
- lokalne podatki
- ubezpieczenie podróżne: KL wraz z Assistance – 20000,- EUR, NNW 4 000,- EUR, Bagaż Podróżny – 400,- EUR w firmie AXA Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji S.A.
- Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
- obrandowanie imprezy, mobilna aplikacja informacyjna z programem wyjazdu i informacjami praktycznymi dla każdego uczestnika wyjazdu.
- bilet lotniczy na trasie Warszawa– Santiago de Compostella – Warszawa (ok. 1100 PLN)
- atrakcje fakultatywne
- pozostałe posiłki i napoje
- dopłata do pokoju jednoosobowego: 400 PLN/os.
- inne nie wymienione świadczenia
Pliki do pobrania:
Plan wyprawy:
1
WARSZAWA – SANTIAGO DE COMPOSTELLA
Spotkanie na lotnisku Okęcie w Warszawie przy stanowisku MK Tramping. Po przejściu formalności wylot do Santiago de Compostella – stolicy regionu Galicji, miasta będącego celem pielgrzymów przybywających od wczesnego średniowiecza do grobu św. Jakuba.
Po przylocie transfer na lunch do lokalnej restauracji.
Następnie zapraszamy na spacer ulicami Santiago, podczas którego zobaczymy Plaza de Obradoiro, Plaza de Prateria, Quintana de Vivos i Quintana de Mortos, tradycyjną zabudowę starówki oraz wspaniałą katedrę św. Jakuba, gdzie znajdują się relikwie świętego.
Przejazd do hotelu i chwila czasu wolnego.
Na kolację zapraszamy do lokalnej restauracji specjalizującej się w daniach kuchni galicyjskiej. Królowaćbędzie cocido – jednogarnkowe, pikantne danie na bazie ciecierzycy i wołowiny oraz chorizo, a także lokalne pierogi – empanadas gallegas (w zasadzie jest to jeden wielki pieróg, krojony przed spożyciem na mniejsze kawałki). Jako nadzienie używa się wielu apetycznych miejscowych farszy (mięsnych, rybnych, warzywnych oraz ze skorupiaków i mięczaków). Prawdziwą gwiazdąwieczoru będzie jednak gotowana ośmiornica.
Po posiłku powrót do hotelu na nocleg.
2-3
O GROVE – FESTIWAL
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu.
Następnie przejazd na mały półwysep O Grove, położony na atlantyckim wybrzeżu hiszpańskiego regionu Galicja, gdzie co roku 12 października odbywa się Festiwal Owoców Morza – Fiesta do Marisco i jest jednym z najlepszych i najbardziej znanych festiwali z owocami morza w całej Hiszpanii.
Po przyjeździe, zakwaterowanie w hotelu.
Znajdujące się w okolicy O Grove oceaniczne łowiska obfitują w doskonałej jakości skorupiaki, a niektóre odmiany są rzadko spotykane w innych wodach (np. galicyjski krab pająk). By ich skosztować, goście przyjeżdżają z najdalszych zakątków Półwyspu Iberyjskiego. Nie bez przyczyny od lat 90. festiwal ma przydomek „seafood paradise”.
Na miejscu czekają nas warsztaty gotowania owoców morza, konkursy jedzenia, rynki owoców morza, pokazy gotowania i wiele różnych atrakcji.
Lunch i kolacja podczas Festiwalu. Na festiwalu spędzimy 2 dni.
4
REJS KATAMARANEM
Po śniadaniu rejs katamaranem do Combarro będącą najbardziej malowniczą miejscowością rybacką w okolicy położoną zaledwie 6 km od Pontevedra.
Jest jednym z najwybitniejszych przykładów tradycyjnej architektury ludowej, przez co jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w całej Galicji. Charakteryzują je trzy charakterystyczne elementy: horreos, mariñeiras i cruceiro. Wszystko w idealnym otoczeniu pięknej zatoki Campelo.
Horreos są to spichlerze zbudowane na kamiennych na palach. Można je znaleźć w całej Galicji, ale Combarro jest niezwykłe, pod względem ich liczby – trzydzieści – i ich nadmorskiej lokalizacji.
Czas wolny na spacer po tej uroczej miejscowości.
Lunch w lokalnej restauracji lub we własnym zakresie.
Po posiłku wsiadamy na katamaran, którym popłyniemy na farmę małż do Vigo. Ich hodowla stanowi trzon gospodarki tego regionu będącego jednym z największych producentów małż naświecie. Będziemy mieli okazję do spróbowaniaświeżych gotowanych małży, znanych z doskonałej jakości, dzięki odpowiedniej temperaturze i dużej ilości składników odżywczych znajdujących się w wodach regionu.
Następnie powrót do hotelu. Kolacja na festiwalu.
5
O GROVE – SANTIAGO DE COMPOSTELLA – WARSZAWA
Po śniadaniu w hotelowej restauracji przejazd do Santiago de Compostella, następnie przelot do Polski.
Lądowanie w Warszawie, pożegnanie Uczestników i zakończenie imprezy.
Sorry, the comment form is closed at this time.